Over ons

Begin

Genieten op het water varend door de polders tussen Zoetermeer en Voorschoten (Het Groene Hart West) is mogelijk sinds 2012. De Gemeente Zoetermeer heeft dat jaar samen met Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer en de Haagse Stichting de Ooievaart proefvaarten in deze streek (het Land van Wijk en Wouden) georganiseerd.

Het succes van deze proefvaarten heeft op 1 mei 2013 geleid tot de oprichting van onze zelfstandige organisatie: de Stichting Rondvaart Zoetermeer met als eigen schip de Meervaarder.


Missie

Stichting Rondvaart Zoetermeer wil een breed publiek, van jong tot oud, het polderlandschap grenzend aan Zoetermeer in al haar verschijningsvormen laten beleven. Dit gebeurt al ‘varend boven het maaiveld’ met respect voor natuur, milieu en de gebruikers en bewoners in het gebied. Door de professionele inzet van vrijwilligers en het inschakelen van lokale ondernemers willen wij ook bijdragen aan de sociale cohesie en het maatschappelijk draagvlak.

Ervaar Zuid-Holland op z’n breedst: de natuur met haar kleuren, geuren en geluiden, de rust én de ruimte van de polders in het Land van Wijk en Wouden, tussen Zoetermeer en Voorschoten, Den Haag en Leiden. Hier verzorgt ons team van Rondvaart Zoetermeer tochten vanaf Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude of, op afspraak, vanaf andere opstapplaatsen. Leven onder zeeniveau wordt tijdens de vaarten van de Meervaarder opeens heel zichtbaar. Ondertussen houden we droge voeten in dit weidse landschap zo dicht bij huis.

Organisatie

Onze stichting werkt zonder winstoogmerk met alleen vrijwilligers. Kern en hart van de stichting zijn deze schippers en gidsen die op een professionele, deskundige en gedreven wijze hun rol en taak vervullen: gasten en vrijwilligers een ontspannen vaart bezorgen, waar iedereen met genoegen op terug kan kijken.

Zij zijn sociaal in de omgang met gasten en hebben een klantgerichte, adequate en flexibele instelling. Het werk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De schipper is in het bezit van het Klein Vaarbewijs 1 en/of 2 en een certificaat marifonie. Hij of zij is verantwoordelijk voor alle (vaar)technische taken aan boord en geeft leiding aan de bemanning.

De schipper communiceert zo nodig met andere schepen, brug- en sluiswachters en andere walstations.

De gids beschikt over voldoende kennis over de ontstaansgeschiedenis van het vaargebied. Hij of zij informeert over de flora en fauna en kenmerkende elementen van het landschap vanuit zijn of haar eigen beleving of interesse. Tijdens de vaart is de gids verantwoordelijk voor de communicatie met de passagiers. Samen zijn schipper en gids verantwoordelijk voor een behouden vaart en een goede zorg voor de gasten aan boord.

Het bestuur van Stichting Rondvaart Zoetermeer bestaat eveneens uit vrijwilligers. Zij hebben professionele kennis op het gebied van marketing, financiën, productontwikkeling en communicatie.

Schip

We varen met de Meervaarder, gebouwd in 2009 naar model van een open Westfriese stalen platbodem, met ruimte voor 40 personen. Door de bijzondere uitklapbare boeg is het schip makkelijk toegankelijk voor rolstoelen en fietsen.

De stille hybride aandrijving van de Meervaarder wordt geleverd door een 38 PK sterke Kubota dieselmotor en Bellmann Drive elektromotoren met een totaal vermogen van 10  KW.